Gastric Bypass


Gastric Bypass eller GBP som det förkortas som är något som kommer att bloggas om rejält.
Den 2:a februari 2009 så gjorde jag en sådan operation på Ersta sjukhus.
Det bästa beslutet jag någonsin tagit tror jag.

Vad är en Gastric Bypass operation undrar kanske någon?
Så här står det på wikipedia:

Historik och bakgrund Gastrisk bypass.

Övervikt och fetma är idag ett stort samhällsproblem med många följdsjukdomar, däribland hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes. Övervikt definieras genom att räkna ut kroppsmasseindex, BMI. Gastrisk bypass är en relativt ny behandlingsmetod. Tidigare använde man sig mer av vertikalt bandad gastroplastik, där man opererade in ett elastiskt band runt magsäcken men nu är gastrisk bypass vanligare som metod. Andra metoder är sleeve gastrectomy som används vid lätt fetma och duodenal switch som används på patienter med BMI över 50. Vid gastrisk bypass kopplas magsäcken bort, så maten inte passerar den. Istället kopplas tunntarmen direkt till en liten ficka strax efter matstrupen och tolvfingertarmen kopplas in längre ned på tunntarmen.

Gastrisk bypass anses vara den mest effektiva, och över tid den mest hållbara, metoden för viktreduktion. Fördelarna för patienten är ett bättre och hälsosammare liv samt att samhällskostnaderna minskar då dyrbar vård för fetmarelaterade sjukdomar elimineras i stor utsträckning.

Kriterier

Ett riktvärde för en gastrisk bypass-operation är att man ska ha ett BMI på 35 eller högre men vid överviktsrelaterade sjukdomar kan man rekommendera operationen redan vid ett BMI på 30-35. Patienten ska ha försökt att gå ner i vikt genom konventionella metoder tidigare men misslyckats.

Förberedelse

Patienten förbereds i god tid innan operationen genom att få besöka en dietist där denne får lära sig hur man ska äta efter operationen. Om patienten ska opereras med titthålsteknik måste denne endast dricka näringsdryck veckorna innan operationen. Detta för att fettet på levern ska minska så operationen går lättare. Vid öppet snitt finns oftast inte de restriktionerna.

Genomförande

Själva operationen kan genomföras antingen som vanlig öppen kirurgi där man öppnar buken mellan bröstbenet och naveln eller genom titthålskirurgi. En liten ficka i övre delen av magsäcken sys av till en storlek av cirka 1-1½ deciliter. Därefter kapas tunntarmen av och sys fast vid den nya magsäcksfickan. Tolvfingertarmen sys sedan fast cirka 1-1½ meter ned efter tunntarmen. Operationen tar 1½-3 timmar att genomföra.

Efter operationen

Det första dygnet efter operationen får patienten endast små mängder dryck som ska sippas eller drickas med sked. Successivt ges lite tjockare drycker som nyponsoppa och välling. Efter 2-3 dagar kan patienten åka hem då denne kan klara av att äta och tillgodogöra sig minst 1½ liter vätska per dygn. Kostråden skiljer sig mycket beroende på vilket sjukhus som opererar. En sjukskrivningsperidod på cirka fyra veckor är normal. Den första tiden kommer patienten att vara stel och öm i operationsärren.

Komplikationer

Ibland kan läckage uppstå från magsäck och ut i bukhålan varpå ett nytt ingrepp krävs. Som vanligt i samband med operationer så finns alltid en infektionsrisk.

Dödligheten efter operation ligger på 0,17 % räknat på en trettiodagarsperiod efter ingreppet.

Bieffekter

De vanligaste bieffekterna uppstår då patienten ätit för fort eller tuggat maten dåligt. Då kan illamående och kräkningar uppstå. Även så kallad dumpning kan drabba patienten. Det är ofarligt men obehagligt och uppstår då maten kommit ner för fort i tunntarmen. Dumpning yttrar sig genom yrsel, kallsvettningar och ökad hjärtfrekvens. Diarréer kan uppstå då för fet mat har ätits. Efter en tids viktnedgång hudveck av överskottshud uppstå. Denna överskottshud kan avlägsnas kirurgiskt.

Positiva bieffekter är mindre känning av leder, diabetes, social fobi, depression etc.

Livet efter operationen

Efter operationen går det endast att äta 1½-2 deciliter mat per portion; vikten rasar därför fort. Det är inte onormalt att patienten minskar 15 kilo under första månaden. Det är viktigt att äta rätt och på jämna tider under dagen. Mellan de vanliga måltiderna ska mellanmål intas. Det är också viktigt att maten tuggas väl. Eftersom näringsupptaget till viss del minskas så måste den opererade också äta oftare än en ickeopererad, åtminstone till att börja med.

I snitt tappar opererade personer 61,2 % av sin övervikt. (Mindre än 5 % som inte opererats utan har fått den konventionella behandlingen som finns vid vårdcentralerna, får en betydande viktminskning och bibehåller den långsiktigt.)

Ja det var lite info om operationen jag gjort, jag kan säga att jag har gått ner 37 kg sedan den 2:a februari 2009, så gissa om jag är nöjd med mitt beslut?

5 svar to “Gastric Bypass”

  1. jag opererades på Ersta den 20/1 2009 jag har hit intills gått ner 33kg

  2. Hej Anna, själv har jag nu gått ner 40 kg…

  3. Annika Says:

    Hej. Grattis till din viktminskning!! Det betyder så mkt för mig att läsa om sånt här, och se hur många som lyckas! Jag skulle själv ha opererats i juli månad, men får vänta pga en oplanerad graviditet. Men i vår blir den av, operationen som kommer förändra mitt liv (har 65kilos övervikt!)

  4. Hej Annika, tack så mycket.
    Detta är det bästa jag gjort, hade också en 65 kgs övervikt, eller 62 var det egentligen. Har nu ca 20 kg kvar till mitt mål.

    Håller tummarna för dig!

  5. […] Gastric Bypass August 20094 comments […]

Lämna en kommentar